FLORENCE TIP 9: BEZIENSWAARDIGHEDEN

Hoewel we op deze website al veel aandacht hebben geschonken aan een aantal specifieke bekende bezienswaardigheden van Florence, heeft de stad nog zoveel meer te bieden. Op deze pagina geven wij nog een aantal andere bezienswaardigheden de aandacht die zij verdienen. Natuurlijk is het onmogelijk om alle bezienswaardigheden van deze prachtige Toscaanse stad onder de aandacht te brengen, maar deze wilden we je toch niet onthouden.

Piazzale Michelangelo

Eén van de mooiste pleinen van de stad Florence ligt net buiten de drukte van de historische binnenstad. Piazzale Michelangelo is gesitueerd op een hoge heuvel vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de oude stad Florence. Vanaf hier zie je ook goed hoe de rivier de Arno de stad in tweeën splitst. Een ander voordeel van het aanschouwen van het oude stadscentrum vanaf deze plaats is het zicht op de vele bruggen die de rivier overspannen. Ook de Ponte Vecchio wordt hier op een mooie manier aan je gepresenteerd.

Centraal op het plein staat het gedenkteken voor Michelangelo. Deze belangrijke inwoner van Florence is de naamgever van het plein. Het gedenkteken wordt opgesierd met een replica van de door de beroemde kunstenaar gemaakte David.

Het plein zelf dateert uit het jaar 1865 toen Florence korte tijd de hoofdstad van Italië was. Dit had als gevolg dat een aantal ambitieuze bouwprojecten kwamen, waardoor onder andere dit plein is ontstaan. Naast een prachtig uitzicht over de oude stad heb je ook een mooi uitzicht over de groene landerijen waarop nog een aantal stadsmuren te bewonderen zijn.

Een tip is om dit plein te bezoeken zo net voor zonsondergang en op die manier te genieten van het oude Florence wanneer de nacht haar intrede doet. In het hoogseizoen kan het er, zeker bij goed weer, erg druk zijn rond zonsondergang. Wie een mooi plekje wil hebben die kan er beter bijtijds staan.

Piazzale Michelangelo

Ook de Joodse cultuur heeft zijn sporen achtergelaten in de stad Florence. Dit hebben ze gedaan door een prachtige synagoge te bouwen. De Sinagoga e Museo Ebraico is één van de grootste synagogen van Centraal en Zuid-Europa. Het is dan ook één van de belangrijkste joodse gebedshuizen van Europa. De synagoge werd gebouwd nadat de Joodse gemeenschap zo vanaf het midden van de negentiende eeuw nastreefde om een volwaardige plaats in de Toscaanse gemeenschap te krijgen. Uiteindelijk resulteerde dit met de bouw van de synagoge die in 1882 werd afgerond.

Zowel de binnen- als buitenzijde van de synagoge is erg mooi. Zo vallen aan de buitenzijde meteen de blauwe koepels op van de twee torens en de grote koepel. Het prachtige lichte steen dat is gebruikt in de façade en de andere delen van de buitenzijde van de synagoge oogt erg mooi.

De grote koepel is aan de binnenzijde van de synagoge met gevoel voor detail afgewerkt.
De synagoge kwam er in een periode waarin de Joodse gemeenschap van Florence een grote bloei kende. Door de geschiedenis heen is dat hier wel eens anders geweest; net als op andere plaatsen in Europa. Tegenwoordig telt de Joodse gemeenschap hier zo’n 1.700 leden. In 1931 waren dit er zo’n 2.700. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog was het aantal Joden in de stad aanzienlijk kleiner geworden.

Naast dat je van de prachtige synagoge van Florence kunt genieten zijn er rond het gebedshuis ook vele joodse winkeltjes te vinden waar je bijvoorbeeld koosjer eten kunt halen. In de omgeving zijn ook een Hebreeuwse school en een rusthuis, specifiek voor joodse ouderen.

Sinagoga e Museo Ebraico

Sinagoga e Museo Ebraico

Piazza Santo Spirito

De hippe wijk van Florence situeert zich op en rond het plein Piazza Santo Spirito. Deze levendige buurt wordt ook veel bezocht door de lokale bewoners. Hiermee is het een fijne plek waar je als toerist ook wat meer in contact komt met de authentieke inwoners van de stad Florence. Of je hier nu overdag komt, ‘s avonds of in de nacht; hier is het altijd levendig en gezellig. Het plein wordt dan ook beschouwd als de belangrijkste uitgaansplek van de stad. Er zijn veel bars en gezellige terrassen te vinden op deze plek.

Elke tweede zondag van de maand is er een hele grote vlooienmarkt op het plein. Mocht je toevallig rond deze periode in de stad Florence zijn, dan is dit een unieke ervaring.

Naast dat je hier uitstekend kunt uitgaan, zijn er ook veel interessantere bezienswaardigheden aan en in de nabijheid van het plein te vinden. Zo vind je hier de basiliek van Santo Spirito die tevens de naamgever is van het plein. Het kerkgebouw dateert uit het jaar 1484 en één van de trekpleisters in de kerk vind je in de sacristie waar het crucifix van Michelangelo hangt. In vervlogen tijden deed dit kerkgebouw ook dienst als klooster.

Het plein ligt niet ver van een aantal bekendere bezienswaardigheden van de stad, zoals de Ponte Vecchio. Geniet van het heerlijke ongedwongen sfeer op en rond het plein. Ondanks dat er veel mensen zijn die het plein opsieren heerst er toch een bepaalde rust en ontspanning.

Piazza Santo Spirito

Basilica di Santa Maria Novella

We hebben al tal van bekende en minder bekende kerkgebouwen in Florence de revue laten passeren. De Basilica di Santa Maria Novella behoeft wat ons betreft ook nog wat aandacht. Al was het maar voor de prachtige façade van dit kerkgebouw die dateert uit het jaar 1470. De basiliek heeft een kenmerkende voorgevel waar je naartoe wordt gezogen. Deze façade, met typische geometrische vormen is misschien wel één van de mooiste uit de periode van de renaissance.

Het interieur van de kerk is erg mooi. Bij binnenkomst valt je al meteen het hoogaltaar op waar centraal het kruis van Giotto prijkt. In de hoofdkapel Cappella Tornabuoni vind je een aantal fresco’s van de hand van Domenico Ghirlandaio. Destijds was hij een belangrijke Florentijnse renaissanceschilder. Vooral de grootte van het werk, zo’n 400 vierkante meter, maakt deze afbeelding van scènes uit het leven van de maagd Maria erg indrukwekkend.
Al met al is men er bij de constructie van deze basiliek er goed in geslaagd om een waardig gebedshuis te creëren. Let zeker op het prachtige houtsnijwerk en de vele andere kunstwerken die kerkgebouw opsieren.

Als je bij deze basiliek bent, ben je ook niet ver van het gelijknamige station dat in dit deel van de stad is gesitueerd. Het station dateert uit de jaren 30 van de twintigste eeuw en contrasteert door zijn modernistische architectuur prachtig na een bezoek van de basiliek.

Basilica di Santa Maria Novella

Piazza della Republica

Het plein Piazza della Republica bevindt zich waar in de Romeinse tijd het forum van de stad gesitueerd was. Ook was hier ooit het oude getto te vinden. De geschiedenis van dit deel van de stad Florence is dan ook een stuk ouder dan het plein. Een belangrijk onderdeel van het plein is triomfboog de Arcone.

De Piazza della Republica dateert uit het einde van de negentiende eeuw en was het resultaat van een stedelijke herontwikkeling. Helaas moesten er voor deze zogeheten ‘herontwikkeling’ een aantal middeleeuwse torens, kerken en paleizen het veld ruimen. Naast een aantal prachtige statige gebouwen die het plein afbakenen, wordt het plein ook opgesierd met een ruiterstandbeeld van Victor Emmanuel II dat in 1890 een plek kreeg het plein. Al lange tijd was hij koning van Sardinië en op 17 maart 1861 kreeg hij de titel koning van Italië. Deze titel droeg hij tot zijn dood in 1878. Toch wel typisch dat een standbeeld van de koning van Italië op plein van de Republiek staat.

Meer over de bezienswaardigheden van Florence

Florence bezienswaardigheden
Florence bezienswaardigheden top 10

Piazza della Republica