FLORENCE TIP 2: PALAZZO PITTI

Het was de bankier Lucca Pitti die dit paleis liet bouwen zodat hij een passende residentie had in de stad Florence. Vandaar dat het bouwwerk de naam Palazzo Pitti draagt.

Het prachtige paleis is zeer mooi om te bezoeken en herbergt een aantal indrukwekkende musea. Op deze pagina gaan we wat dieper in op het paleis zelf, de musea en de omliggende tuinen die zeer bekend zijn en de naam Giardino di Boboli dragen. Deze tuin wordt beschouwd als de mooiste Toscaanse tuin ter wereld. Laat je verrassen door dit alles op deze prachtige en veelzijdige locatie in Florence.

Het palazzo

Luca Pitti was een telg uit een belangrijke familie in Florence. De familie Pitti behoorde 300 jaar lang tot de meest invloedrijke families van de stad. Een invloedrijke bankier als Lucca Pitti wilde natuurlijk ook graag een residentie met deze uitstraling van macht en invloed. Om aan deze wens te voldoen gaf hij opdracht om het Palazzo Pitti te bouwen. Het gebouw werd ontworpen door Filippo Brunelleschi, een veelzijdige artiest die zowel ingenieur, goudsmid, beeldhouwer als architect was. Hij was één van de belangrijkere kunstenaars uit de renaissance. Uiteindelijk werd het paleis in 1458 voltooid. Door de eeuwen heen hebben verschillende invloedrijke families hier residentie gehouden. Aan de buitenzijde valt vooral de hoofdgevel op die is gesitueerd aan een ruim plein. Nog veel indrukwekkender is de tuingevel die grote rijkdom uitstraalt.

De binnenzijde van het paleis herbergt een aantal prachtige ruimtes, waaronder de kamer van Jupiter waar een aantal prachtige fresco’s te bewonderen zijn. Ook de enorme hoeveelheid bladgoud waarmee delen van de kamer zijn opgesierd maken dit vertrek indrukwekkend. De prachtige ruimtes van het paleis maken ook deel uit van een aantal musea.

Palazzo Pitti

De musea

In de vertrekken van Pallazzo Pitti zijn meerdere musea ondergebracht. Het absolute topmuseum in het paleis is Galleria Palatina. De collectie van het museum wordt getoond in verschillende zalen van het paleizencomplex. Al deze kamers en vertrekken hebben bovendien prachtige namen gekregen, zoals de zaal van de Ark, de zaal van Jupiter, de zaal van Mars, de zaal van Apollo en de zaal van Venus. Al deze vertrekken alleen al zijn de moeite van het zien waard, maar ze worden nog extra opgesierd door prachtige kunstwerken uit de renaissancetijd. Enkele bekende kunstenaars waarvan hier werken te bewonderen zijn, zijn Titiaan, Rafael, Diego Velázquez, Antoon van Dyck en Rubens. Dit is één van de beste collecties met renaissancekunst.

Liefhebbers van moderne kunst kunnen terecht in Galleria d’Arte Moderna. Het unieke aan dit museum is dat er vooral veel aandacht wordt geschonken aan moderne Italiaanse kunst. Het museum is niet zeer groot maar heeft een collectie van kunstwerken van de bekendste Italiaanse kunstenaars binnen het hedendaagse genre.

In het Museo degli Argenti moet je zeker even rondkijken wanneer je liefhebber bent van zilverwerk. Dit zilvermuseum heeft een fantastische collectie van zilveren objecten, zoals servies en juwelen. Het is terecht dat dit museum onderdak heeft gekregen in een paleis, want de collectie is zeer de moeite waard.

Naast de hierboven genoemde musea kun je in het paleizencomplex ook nog een kostuummuseum bezoeken en een porseleinmuseum. Ook een aantal van de monumentale appartementen binnen het paleizencomplex vormen een museum. Het gaat hier om de troonzaal, de slaapkamer van de koningin, de slaapkamer van de koning en de eetzaal.

De musea van Palazzo Pitti

Giardino di Boboli

Naast het paleis zelf en een aantal prachtige musea bevindt zich aan de achterzijde van de palazzo Pitti Giardino di Boboli. Deze Bobilo-tuinen werden aangelegd in de 16e eeuw voor Eleonora van Toledo, echtgenote van Cosimo I de’ Medici. Deze machtige man werd in 1569 door paus Pius V gekroond tot eerste groothertog van Toscane. Daarmee werd de macht van de invloedrijke familie De’Medici terug in ere hersteld. Het mag duidelijk zijn dat een man met zoveel macht niet zomaar even een tuintje laat wegzetten, maar dat dit iets unieks moest worden. Iets bijzonders met de typische elementen uit de renaissance. De tuinen zijn werkelijk uniek en worden beschouwd als de koning van alle Toscaanse tuinen. Tal van elementen, zoals theatrale- en natuurelementen komen samen in een unieke omgeving. Naast theater en natuur is ook de toevoeging van kunst een belangrijk en kenmerkend element in deze Toscaanse tuinen.

Het bekendste kunstwerk dat je vindt in dit tuinencomplex is de Grotta Grande. Deze grot is ontworpen door de architect Buontalenti en is wellicht een inspiratie geweest voor de Spaanse architect de Gaudi. Tal van dieren proberen te ontsnappen uit een soort van stalactieten. Deze grot doet zeer sprookjesachtig aan, zowel vanaf de buitenzijde gezien als van binnen.
Een ander bouwwerk dat je tegenkomt in de Boboli-tuinen is een amfitheater waar ten tijde van de macht van de Medici theatervoorstellingen werden gehouden. Overal in de tuinen zie je een fraaie combinatie van prachtige kunst in een mooie groene omgeving.

Giardino di Boboli

Palazzo Pitti is een belangrijke toeristische trekpleister in Florence, zeker als je liefhebber bent van de renaissancecultuur en kunst. Reken erop dat je hier met gemak een dag kunt rondhangen zonder dat je je hoeft te vervelen.

Voor deze locatie raden wij aan om toegangstickets al vooraf via internet te bestellen, zodat je niet lang in de rij hoeft te staan en zoveel mogelijk kunt genieten van al het moois dat hier te vinden is.