FLORENCE TIP 4: PALAZZO VECCHIO

Het Palazzo Vecchio, oftewel ‘het oude paleis’ is één van de drukst bezochte locaties van Florence. Eeuwenlang was dit het belangrijkste bestuursgebouw van de stad. Nog altijd is dit karakteristieke bouwwerk een plek die je zeker bezocht moet hebben wanneer je in Florence bent. Zo zie je aan de buitenzijde een negentiende-eeuwse replica van de David van Michelangelo, aan de binnenzijde het dodenmasker van Dante en tal van andere interessante zaken. Vanaf de toren heb je een prachtig zicht over de directe omgeving en het aangrenzende plein Piazza della Signora is één van de belangrijkste pleinen van de stad. Daarmee mag een bezoek aan deze locatie zeker niet overgeslagen worden. Op deze pagina laten we aantal van de elementen aan bod komen.

Zo vertellen we wat meer over het Palazzo Vecchio, vertellen we dat het mogelijk is om de toren te beklimmen, vertellen we over het aangrenzende plein en het 19e-eeuwse duplicaat van de David. Wanneer je dan op deze plek bent in Florence weet je alles net wat beter te plaatsen waardoor het nog net dat stukje meerwaarde krijgt.

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio

Het Palazzo Vecchio gaat inmiddels al aardig wat jaartjes mee en nog altijd ziet het bouwwerk er prachtig uit. Het hoofdgebouw werd in 1314 afgebouwd nadat men er in het jaar 1298 mee aanving. Opvallend zijn de twee-bogenvensters die de massieve stenen op de gevel onderbreken. Ditzelfde motief zie je ook terug in de toren die er wat later werd opgebouwd op de plek waar eerst een Faraboschi-toren stond.

Al snel kreeg het gebouw een belangrijke functie. Het belang van het bouwwerk werd nog groter toen groothertog Cosimo I opdracht gaf om Palazzo Vecchio te verbinden met het Palazzo Pitti. Dit werd gerealiseerd met de constructie van de Corridoio Vasariano die in het jaar 1565 werd gebouwd.

Waar het Palazzo Vecchio in het verleden een belangrijke rol had voor het lokale bestuur van Florence en de directe regio, heeft het Palazzo Vecchio tegenwoordig een functie als museum. In dit museum leer je meer over de rijke geschiedenis van het gebouw en de belangrijke invloedrijke families van Florence. Daarnaast herbergt het museum ook een aantal prachtige kunstwerken van kunstenaars als Donatello, Mantegna en Pomtormo.

Binnen vind je het dodenmasker van de Italiaanse dichter, schrijver en moraalfilosoof Dante Alighieri. Hij overleed in ballingschap in Ravenna, waar hij nog altijd begraven ligt. Aan het einde van zijn leven raakte Dante door politieke perikelen in diskrediet. Later kreeg hij eerherstel. Het dodenmasker is misschien niet heel indrukwekkend om te zien, maar het is zonder twijfel het dodenmasker van één van de belangrijkste Italianen ooit.

Het interieur van Palazzo Vecchio

De toren beklimmen

Het Palazzo Vecchio is mede door de prachtige toren iconisch gebouw. Als je wilt kun je de toren beklimmen. Deze Italiaanse versie van een belfort is zo’n 95 meter hoog. Vanaf het hoogste punt heb je een prachtig uitzicht over een groot deel van de stad Florence.
Wanneer je de toren wilt beklimmen doe je er goed aan om in goede conditie af te reizen naar de Toscaanse stad. Je moet namelijk 400 treden beklimmen die ook nog eens deel uitmaken van een steile trap in een donkere en kleine ruimte. Naast een goede conditie heb je beter ook geen last van angst voor kleine ruimtes en kleine kinderen kunnen beter ook niet de trap beklimmen, want de korte beentjes bemoeilijken dit.

Wat betreft de tijdstippen om de toren beklimmen is dit vanaf 9:00 uur ’s ochtends tot 21:00 uur ‘s avonds. Alleen op donderdag sluit de toren eerder, namelijk om 14:00 uur. Toegang tot de toren is ook nog redelijk betaalbaar; zeker wanneer je de beklimming van de toren combineert met een bezoek aan het Palazzo Vecchio zelf.

Uitzicht vanaf het Palazzo Vecchio

Piazza della Signora

Een levendig plein met tal van prachtige gevels en standbeelden; zo kan Piazza della Signoria voor een groot deel beschreven worden. Dit plein is zonder twijfel één van de belangrijkste pleinen van de stad Florence, en dat al door de eeuwen heen. Uiteraard vind je aan het plein het beroemde stadhuis Palazzo Vecchio. Er zijn nog veel meer mooie bezienswaardigheden aan en in de nabijheid van het plein te vinden. Het Palazzo degli Uffizi is hier te vinden, maar daar gaan we dieper op in onze aparte pagina over Uffizi.

Een van de bekendste fonteinen van Florence, de Neptunusfontein staat ook op dit plein. Het marmeren beeld dat centraal in de fontein staat is 560 cm hoog. De fontein werd gemaakt door Bartolomeo Ammanati en dateert uit het jaar 1575.

Neptunusfontein

Het plein herbergt een beeldengalerij. In dit geval de overdekte beeldengalerij Loggia dei Lanzi. Deze galerij werd gebouwd tussen 1376 en 1382. In de galerij staan aantal bekende beeldhouwwerken, zoals ‘De Sabijnse maagdenroof’ van Giambologna uit 1583,’ Hercules en de Centaur’ uit 1599, eveneens van de van oorsprong Vlaamse beeldhouwer Giambologna. Een ander bekend werk is de ‘Perseus en Medusa’ van Benvenuto Cellini en dateren uit het jaar 1554.

Kenmerkend aan de beeldengalerij zelf zijn de grote ronde bogen die meer refereren naar de klassieke oudheid en daarmee een aankondiging zijn van hoe de renaissance eruit zou zien. In de tijd dat de Loggia dei Lanzi werd gebouwd waren vooral gotische elementen de maatstaf. Ook het ruiterstandbeeld van Cosimo I de’ Medici heeft een prominente plek op Piazza della Signoria.

Piazza della Signora

Duplicaat van David

Wanneer je in Florence bent heb je meerdere mogelijkheden om het beroemde standbeeld ‘de David’ te bewonderen. Het wereldberoemde beeldhouwwerk heeft een prominente plaats in de Galleria dell’ Accademia, het beroemde museum dat al werd opgericht in het jaar 1561.
Toch hebben we het nu over ‘De David’ op de pagina over het Palazzo Vecchio. Op het Piazza della Signora staat namelijk een negentiende-eeuws duplicaat van het wereldberoemde beeldhouwwerk.

Deze replica werd hier neergezet in 1910, nadat het originele beeld in 1873 verhuisde naar een aparte ruimte binnen Galleria dell’ Accademia. Deze replica is ook gemaakt uit marmer en staat op dezelfde plek als waar de originele David stond tussen 1504 en 1873. Naast de replica van de David wordt hij vergezeld door Hercules en Cacus.

Duplicaat van David