FLORENCE TIP 1: DUOMO

De ‘Cattedrale di Santa Maria del Fiore’ is beter bekend onder de naam Duomo. Deze kathedraal-basiliek is zeer bepalend voor de skyline van het historische stadscentrum van Florence. Dit komt vooral door de kenmerkende klokkentoren en de indrukwekkende koepel die het bouwwerk hoogte geven.

Op deze pagina gaan we in op een aantal van de aspecten rondom de Duomo. We gaan in op de koepel, de klokkentoren en het Baptisterium; alle drie de onderdelen van de kathedraal waar veel over te vertellen valt. Naast deze drie aspecten zullen we ook het Museo dell’Opera del Duomo aan bod laten komen, want hier leren veel meer over de geschiedenis van de Duomo en bovendien vind je hier tegenwoordig het grootste deel van de oorspronkelijke kunstcollectie van de Dom.

Baptisterium

Aan de westzijde van de Dom van Florence is het Baptisterium San Giovanni gesitueerd. Deze doopkapel werd gebouwd tussen 1059 en 1128. Opvallend aan de buitenzijde van het gebouw is het vele marmer en de architecturale stijl die duidelijk is geïnspireerd op de klassieke oudheid.

Het Baptisterium is vooral bekend om zijn indrukwekkende bronzen deuren. Aan drie zijden van het gebouw zijn bronzen deuren gesitueerd; namelijk de zuidelijke deuren, de noordelijke deuren en de oostelijke deuren. Deze deuren dateren uit de periode tussen de veertiende en de zestiende eeuw. Toen werden bronzen portalen toegevoegd om daarmee aan te geven dat de doopkapel een grootse status had.

Naast dat de status van het Baptisterium aan de buitenzijde goed zichtbaar is, is ook het interieur van het bouwwerk van grootse schoonheid. Zo zijn er om het plafond van de achthoekige koepel prachtige Byzantijns geïnspireerde mozaïeken die dateren uit de dertiende en veertiende eeuw.

Ook andere zaken aan het interieur komen zeer verfijnd en mooi over, wanneer je de doopkapel aan de binnenzijde bezoekt. Van kop tot teen ziet het er prachtig uit. Let bijvoorbeeld op de ingelegde marmeren vloer die is opgesierd met tekens uit de dierenriem. De enorme doopvont draagt ook bij aan het prachtige interieur; net als vele andere elementen.

Baptisterium

Campanile

Zeer kenmerkend voor de Dom van Florence is de klokkentoren, die beter bekend staat onder de naam campanile. Deze klokkentoren meet een hoogte van 85 meter en is net wat lager dan de koepel van de Dom. De toren werd gebouwd in de periode van 1334 tot 1359.
Om de toren op te sieren heeft men bij de constructie gebruikgemaakt van verschillende soorten marmer. Door het gebruik van deze verschillende soorten, die ook diverse kleuren hebben, is er een mooi kleurencontrast ontstaan.

Oorspronkelijk was het de bedoeling van de ontwerper, Giotto di Bondone om de klokkentoren te voorzien van een torenspits. Uiteindelijk hebben twee andere architecten, Andrea Pisano en Fransesco Talenti ervoor gekozen om de klokkentoren te voorzien van een plat dak.

Het is mogelijk om de Campanile te beklimmen. Het werkt in je voordeel als je dan beschikt over een goede conditie, want in totaal zul je 414 traptreden moeten bestijgen alvorens je het hoogste punt bereikt. Hoewel de toren net iets lager is dan de Dom, heb je wel een prachtig zicht op de koepel en de verschillende stadia in hoogte ervan. Eenmaal boven gekomen word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over een groot deel van de historische binnenstad van Florence en haar omgeving.

Campanile

De dom

Naast de karakteristieke klokkentoren is ook zeker de koepel van de Dom een zeer kenmerkend element van de kathedraal. Het hoogste punt aan de buitenzijde van de dom is ook deze koepel. Deze is 91 meter hoog en daarmee net iets hoger dan de karakteristieke klokkentoren. Bij de Dom zelf is aan de buitenzijde gebruik gemaakt van marmer om de façades mee op te sieren, net als andere delen van de Duomo.

De uiteindelijke totstandkoming van de koepel heeft heel wat jaartjes geduurd. In 1418 werd er een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp van de koepel en in 1467 werd de koepel voltooid. Vermoedelijk weegt de koepel zo’n 26.000 ton en heeft ze een spanwijdte van ongeveer 45 meter aan de binnenzijde en ruim 50 meter aan de buitenzijde. Al met al heeft de dom met zijn kenmerkende koepel een zeer indrukwekkend zicht aan de buitenzijde. Dit belooft al veel voor het interieur.

koepel van de Duomo

Het hoogtepunt van de binnenzijde van de koepel is een spectaculair fresco waarop het laatste oordeel is afgebeeld. Deze fresco komt van de hand van de kunstenaar Vasari. Het werk was dermate groot dat hij besloot om het samen met een andere kunstenaar, Federico Zuccari het werk te realiseren. In totaal is het enorme schilderwerk zo’n 3600 vierkante meter groot.

Wat zeer de moeite waard is bij een bezoek aan de koepel is om deze te beklimmen. Van de bovenzijde af heb je een prachtig uitzicht op de klokkentoren en op de stad. Om naar boven te mogen moet je wel vooraf een tijdslot reserveren. Zonder die reservering mag je niet naar boven.

uitzicht vanaf de koepel van de Duomo

Museo dell'Opera del Duomo

Veel van de kunstwerken die de kathedraal opsieren zijn tegenwoordig ondergebracht in het Museo dell’Opera del Duomo. Hoewel de Duomo nog altijd zeer indrukwekkend aandoet en grote rijkdom uitstraalt was dit in vroegere jaren nog veel meer het geval, want veel van de kunstwerken zijn er weggehaald. Deze prachtige werken zijn nog wel te bewonderen wanneer je het Museo dell’Opera del Duomo bezoekt. In totaal herbergt het museum zo’n 750 kunstwerken. Om al deze werken goed te kunnen tonen aan de bezoekers zijn ze verdeeld over 25 zalen. Een groot deel van deze zalen is bovendien zo’n 20 m hoog en zeer breed om de kunstwerken zoveel mogelijk tot hun recht te laten komen.

De collectie bestaat uit beelden die ooit zijn gemaakt om de Duomo op te sieren. Grote Italiaanse kunstenaars uit de middeleeuwen en de renaissance hebben bijgedragen met vele indrukwekkende kunstwerken. Veel van de werken zijn van een ongekend hoog niveau en daarmee is het een zeer bijzonder museum om te bezoeken, want het gebeurt niet vaak dat je zoveel hoogstaande werken uit deze periode samen ziet.

Het is praktisch om te weten dat het museum dagelijks geopend is van 9:00 uur ‘s ochtends tot 17:00 uur in de middag. Om je bezoek aan het museum en de Doumo zo vlot mogelijk te laten verlopen doe je er goed aan om je kaarten al vooraf via internet te bestellen op het desgewenste tijdslot.

useo dell'Opera del Duomo