FLORENCE TIP 10: MUSEA

Naast de vele prachtige bezienswaardigheden in Florence, is de stad ook bij uitstek een museumstad. Zo is het Ufizzi één van de oudste en bekendste musea ter wereld. Naast dit wereldberoemde museum schenken we ook al apart aandacht aan een aantal andere musea. Toch heeft Florence nog zoveel meer het vlak van musea. De stad heeft tal van musea; te veel om ze allemaal aan bod te laten komen. Om onze lezers toch een indruk te geven van wat er allemaal mogelijk is op museaal gebied in Florence, proberen we op deze pagina hiervan een impressie te geven.

Natuurlijk biedt de stad nog veel meer en je doet er dan ook goed aan vooraf te kijken waar je interesses liggen en vanuit die referentie een keuze te maken. Wij zijn ervan overtuigd dat de musea die wij op deze pagina aandragen hierin voor enige inspiratie kunnen zorgen.

Museo Galileo

Het oude museum van de wetenschapsgeschiedenis werd in 1927 opgericht door de universiteit van Florence. Later kreeg het museum de naam Museo Galileo. Het Galileomuseum heeft in zijn collectie één van de middelvingers van de beroemde wetenschapper Galileo. Het gaat om de middelvinger van de rechterhand. Deze vinger werd verwijderd toen de lichamelijke overschotten van de wetenschapper op 12 maart 1737 naar een nieuwe rustplaats gingen. Ook de thermoskan van Galileo kun je in dit museum bewonderen. Naast deze bijzondere wetenschappelijke relikwieën bestaat een groot deel van de collectie ook uit wetenschappelijke instrumenten die ooit zijn verzameld door de familie de Medici en de hertogen van Lotharingen.

In het museum maak je kennis met een lange traditie van wetenschap in Italië. Ooit was dit het land waar men op wetenschappelijk niveau voor de meute uit liep. Een mooi voorbeeld daarvan was de wetenschapper Galileo.

Tegenwoordig stelt het museum een aantal van zijn topstukken tentoon in een permanente exhibitie en daarnaast organiseren ze ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Zeker wanneer je geïnteresseerd bent in de wetenschap en haar geschiedenis, is dit museum een ware aanrader. Zelfs als je meerdere malen in Florence bent geweest, blijft dit museum het interessante plek om misschien nog is te bezoeken door de vele veranderingen binnen de tijdelijke tentoonstellingen.

Als je alvast een kijkje wilt nemen in het museum kun je op de website van het museum een virtueel bezoek brengen en ook via Google Street View kun je al een goede impressie krijgen van het museum. Hiermee zie je hoe dat de huidige wetenschap een platform biedt om de oude wetenschap te laten zien. Zonder mensen als Galileo hadden we nu misschien een heel ander wetenschappelijk traject afgelegd en maakten we bijvoorbeeld nog geen gebruik van satellieten zodat we via Street View het museum al konden bekijken.

Museo Galileo

Museo di Zoölogia

Het Museo di Storia Naturale Sez. di Zoölogia La Specola van Florence is het natuurhistorisch museum van de stad. Opvallend aan dit museum is dat het al werd opgericht in het jaar 1775, waarmee het één van de oudste natuurhistorische musea ter wereld is.
De collectie van het museum richt zich vooral op anatomie en zoölogie. Hier leren de bezoekers verschillende dieren van binnen en buiten kennen. Ook beschikt het museum over een aantal prachtige anatomische wasmodellen waarin verschillende delen van het menselijk lichaam zijn blootgelegd.

Naast de mens komt er een breed scala aan diersoorten aan bod. Zo zijn er kamers speciaal ingericht voor weekdieren, geleedpotigen, stekelhuidigen, schildpadden en krokodillen. Zeker bij de krokodillen zitten een aantal unieke objecten, zoals een gemummificeerde krokodil uit het oude Egypte. Ook amfibieën, vogels en vissen komen uitgebreid aan bod.
Vrijwel de gehele Italiaanse fauna is in dit museum ondergebracht.

In de collectie van zoogdieren zit er een aantal zeer zeldzame exemplaren, zoals een witte neushoorn en het zogenaamde nijlpaard van Boboli. Dit nijlpaard werd in de achttiende eeuw aan de groothertog gegeven en heeft een paar jaar in de tuinen van Boboli geleefd.
Dit museum laat zien dat niet alle musea in Florence te maken hebben met de renaissance. Dit natuurhistorisch museum heeft een unieke collectie die ook zeker door kinderen interessant gevonden zal worden. Daarmee is het een uitstekend museum om met het hele gezin naartoe te gaan.

Museo di Geologia e Paleontologia

In en rond het gebied van het huidige Florence zijn al een lange tijd verschillende vormen van leven geweest. In het Museo di Geologia e Paleontologia kun je het geologische en paleontologische sporen van deze streek bewonderen.

In totaal heeft het museum zo’n 300.000 objecten, hoofdzakelijk fossielen en fossiele afdrukken van verschillende diersoorten die al lang niet meer bestaan. De basis van de collectie werd ooit aangelegd door de groothertog van de familie de Medici. Sinds 1925 is de collectie te bewonderen op de huidige locatie. Door de eeuwen heen is deze collectie ook enorm toegenomen.

In verschillende kamers worden verschillende diersoorten gepresenteerd. Zeker de kamers waarin je de evolutie van bijvoorbeeld paarden kunt bekijken is zeer interessant. Natuurlijk geldt dit ook voor de diersoorten die er al lang niet meer zijn, maar waarvan skeletten zijn gevonden die je nu kunt bewonderen in het museum. Zo bezit het museum een prachtig skelet van een wolharige mammoet. Ook het gewei van de Eucladoceros Dicranios is een uniek object.

Schrik niet als je in één van de kamers het hoofd van een tyrannosaurus-Rex tegen komt. Al deze indrukwekkende dieren zijn slechts restanten van wat ze ooit waren en je hoeft niet bang te zijn.

Voor dit museum geldt dat het een leuke bestemming is om met het hele gezin met kinderen naartoe te gaan. Veel kinderen zijn geobsedeerd door de dieren uit de tijd van de dinosauriërs en hier kunnen ze er op een educatieve wijze kennis mee maken.

Museo Archeologico Nazionale

Het Museo Archeologico Nazionale is het officiële nationale museum van archeologie. Net als vele andere musea in Florence is ook dit museum al enige tijd geleden opgericht. In dit geval werd het museum opgericht door Victor Emanuel I die leefde van 1759 tot 1824. Sinds 1880 is de collectie van het museum ondergebracht in het een Palazzo della Crocetta. Een prachtige locatie om een archeologisch museum in onder te brengen.

De beruchte overstromingen van 1966 zorgden ervoor dat het museum door waterschade aan deuren enige jaren moest sluiten. Inmiddels ligt deze rampspoed lang achter ons en is het museum weer in zijn volle glorie te bewonderen.

Op de eerste etage vind je tal van objecten uit de Egyptische tijd waar onlangs ook nog een aantal Koptische objecten aan zijn toegevoegd. Vooral de sectie met stenen en bronzen objecten uit de Etruskische en Romeinse tijd is uniek.

De tweede verdieping van het museum herbergt een zeldzame collectie van Attisch keramiek. Kenmerkend voor deze keramiek zijn de kleuren rood en zwart. Naast het Attisch keramiek staat hier ook wat Grieks keramiek en een sarcofaag opgesteld.

In dit museum maak je kennis met lang vervlogen beschavingen waarvan blijkt dat er toen ook al prachtige kunstobjecten werden gemaakt. Het geeft een mooi beeld van een redelijk deel van oude beschavingen in het mediterrane gebied.

Museo di San Marco

Het nationaal museum ‘Museo di San Marco’ is ondergebracht in het dertiende-eeuwse klooster van San Marco. Tegenwoordig huisvest het oude klooster een museum dat is gewijd aan de schilder-frater Fra Angelico. Letterlijk vertaald betekent zijn naam ‘Engelachtige Broeder’. Hij was een beroemde schilder in de 15e eeuw. Vooral zijn fresco’s waren befaamd bij leven. Sinds 18 februari 1982 heeft de frater zijn eigen feestdag. Dit is de dag waarop paus Johannes II hem zaligverklaarde.

Dat juist aan deze schilder een museum is gewijd is niet heel bijzonder. Hij wist als geen ander gewijde onderwerpen op een overtuigende manier vast te leggen. Zijn werk wordt beschouwd als een groot loflied op God. Mooie voorbeelden van zijn werk zijn een afbeelding van de kruisiging in de kapittelzaal en zijn bekendste werk de Mariaboodschap dat kan worden bewonderd wanneer je de trap neemt naar de cellen waar de monniken hun privéverblijf hadden. Al deze cellen zijn bovendien voorzien van prachtige fresco’s van de hand van de kunstenaar zelf of van één van zijn leerlingen.

Het voormalig klooster is een perfecte omgeving voor deze religieuze afbeeldingen. Ook de bibliotheek van het klooster is uniek doordat er een aantal bijzondere koorboeken in de verzameling zitten. Wanneer je liefhebber bent van iconen en fresco’s moet je zeker dit prachtige museum hebben bezocht.

Museo di San Marco

Bargello

Het Museo Nazionale del Bargello is gevestigd in het gelijknamige paleis Palazzo del Bargello. Het paleis werd in het jaar 1255 gebouwd en was ooit bedoeld als residentie voor de capitano del popolo. Het paleis zelf is een typisch mooi oud huis zoals er wel meer zijn in Florence. Sinds het jaar 1865 zit er in het paleis een nationaal museum. De collectie van het museum richt zich vooral op sculpturen. Daarbij zit een aantal werken van grote namen uit de beeldhouwkunst.

Eén van de topstukken is Bacchus van Michelangelo. Deze marmeren sculptuur werd in 1497 gemaakt en is ruim 2 meter hoog. Het beeld stelt de Romeinse god Bacchus voor, de god van de wijn. Wat zo uniek is aan dit beeld is de manier waarop Bacchus wankelend en onder invloed op zijn sokkel staat. Andere bekende kunstenaars die hier sculpturen hebben zijn Lorenzo Ghiberti, Donatello, Jacopo Sansovino en Benvenuto Cellini. Het is slechts een kleine greep van de beroemde beeldhouwers waarvan hier werken te bewonderen zijn.Deze mooie collectie maakt het museum meer dan de moeite van een bezoek waard. Laat je verrassen door het vakmanschap van de kunstenaars.

Meer over de musea van Florence

musea in Florence