FLORENCE TIP 5: UFFIZI

Eén van de bekendste plekken van Florence is het Palazzo degli Uffizi. Kort gezegd staat dit bouwwerk ook wel bekend onder de naam Uffizi. Waarom het gebouw zo bekend is over de hele wereld heeft vooral te maken met het feit dat dit de plek is waar één van de oudste musea met één van de indrukwekkendste collecties ter wereld gevestigd is.

Oorspronkelijk werden de Uffizi gebouwd om dienst te doen als overheidskantoren voor de magistraten van Florence. Al vrij snel richtte Granduca Francisco de’ Medici de bovenste verdieping van het gebouw in als galerij. Hier werd de collectie van de familie de Medici ondergebracht. Door de jaren heen groeide deze collectie tot een indrukwekkend geheel. Het was in 1743 dat de kantoren samen met de kunstcollectie aan de stad werden nagelaten. Dit werd gedaan door Anna Maria Luisa, de laatste erfgenaam van de Medici familie.

Palazzo degli Uffizi

Autobom

In het recente geschiedenis van de Uffizi was het complex nog het doelwit van een aanslag met een autobom. In 1993 werd zou een deel van het paleis verwoest. Enkele schilderijen hebben deze aanslag niet overleefd of raakten zwaar beschadigd. Naast dat er schilderijen vernietigd werden, waren er ook vijf doden te betreuren. Tot op de dag van vandaag zijn de daders van deze aanslag nooit gepakt. Het vermoeden is dat de Italiaanse maffia achter deze aanslag zat.

Uitbreiding in 2006

Tot 2006 moest het museum het stellen met een schamele 8000 vierkante meter aan expositieruimte. Het gevolg hiervan was dat een groot deel van de enorme collectie in depot moest blijven staan. Sinds 2006 is de expositieruimte bijna zo’n 13.000 vierkante meter.
Wat hiermee ook al meteen duidelijk wordt is dat het quasi onmogelijk is om het hele museum in één dag te bezoeken. Nu is het ook wel zo dat de gemiddelde museumbezoeker niet beschikt over een spanningsboog waarmee je uren aan een stuk geconcentreerd en vol bewondering naar zoveel mooie kunst te kijken. Je doet er dan ook verstandig aan om van tevoren te bepalen welke meesterwerken je per se wilt zien. Eventueel kun je ervoor kiezen om meerdere dagen uit te trekken en zo elke dag een paar uurtjes te genieten van het museum.

Het Uffizi tegenwoordig

De Galleria degli Uffizi heeft een indrukwekkende collectie van werken van wereldberoemde schilders uit de late middeleeuwen, vroege renaissance en de barok. Hier kun je jezelf vergapen aan grote namen, zoals Titiaan, Leonardo da Vinci, Rubens en Rembrandt. Dit is slechts een kleine greep van de grote namen waarvan hier werken te bewonderen zijn.

Een bekend werk is de prachtige Maestà waarop een weergave staat van de heilige maagd in majesteit. Duidelijk zie je een gekroonde Maria met op haar schoot het Christuskind. Verondersteld wordt dat in haar directe omgeving allemaal engelen en heiligen zijn afgebeeld. Dit werk is één van de wereldberoemde iconen binnen de Italiaanse kunstgeschiedenis.

De geboorte van Venus van de Italiaanse kunstschilder Sandro Botticelli is ook zeker de moeite van het bezichtigen waard. Het enorme schilderij heeft een afmeting van 1,72 meter bij 2,78 meter. Het werk werd in opdracht van een Lorenzo de Medici gemaakt en dateert uit het jaar 1483. Het schilderij geeft de geboorte van Venus weer die werd geboren uit de zee.

De geboorte van Venus

De Aanbidding door de wijzen komt van de hand van Leonardo da Vinci. Dit schilderij is een onvoltooid schilderij uit 1481. Juist omdat het schilderij niet voltooid is, is het juist een heel interessant schilderij. Je kunt zien waar de schilder naartoe aan het werken was en bovendien ook hoe hij te werk ging. Dat maakt het een unieke ervaring bij het aanschouwen van een echte Da Vinci.

Voor wie erg gecharmeerd is van verfijnde portretten die een beeld schaffen van hoe de rijken der aarde er in de 16e eeuw bij liepen, moet zeker het portret van Eleonora di Toledo en haar zoon Giovanni niet overslaan. Dit werk werd in 1545 geschilderd door Agnolo Bronzino. Wellicht zien de geportretteerden er wat beter uit dan ze in werkelijkheid waren, maar ook al toen werd er een soort van gefotoshopt om alles en net iets beter uit te laten zien dan de werkelijkheid. Niet heel veel anders dan de filters die de mensen tegenwoordig gebruiken op een Instagramaccount.

De beroemde Italiaanse renaissanceschilder Titiaan heeft hier een werk hangen dat dateert uit 1538. Dit werk heet ‘Venus van Urbino’ en refereert aan de godin der liefde. De schilder heeft de godin gemaakt tot een gewone aardse vrouw die in haar uitdagende naaktheid poseert in een huiselijke omgeving. Titiaan heeft in zijn loopbaan meerdere afbeeldingen van de Venus geportretteerd, maar deze kun je bewonderen in de collectie van het Uffizi.

Een laatste schilderij dat zeker het benoemen waard is, is de Medusa van de barokke kunstschilder Michelangelo Merisi da Caravaggio. Hoewel het werk dateert uit het einde van de zestiende eeuw, is het toch een zeer horror-achtig portret van Medusa. Deze Griekse God zag er bijzonder goed uit, maar je mocht haar niet aankijken. Wanneer dit toch deed werd je aangevallen door haar haartooi van slangen. Het hoofd van Medusa kun je ook terugvinden als beeldmerk van het Italiaanse modehuis Versace.

Naast de grote collectie van indrukwekkende schilderijen is er ook een collectie van Griekse en Romeinse beeldhouwwerken die je kunt bewonderen in de centrale gang van het museum.

Wat we zeker als tip willen meegeven wanneer je van plan bent om het veel bezochte Uffizi te bezoeken, is om vooraf een kaartje online te halen. Zeker in het hoogseizoen moet je soms uren aanschuiven alvorens je het museum kunt betreden. Op deze manier weet je zeker dat je alle tijd in het museum kunt focussen op de kunst die je hier kunt bewonderen.

Tondo Doni