In de stad Florence is uiteraard veel terug te vinden van de katholieke invloeden die zich hier nu al eeuwenlang manifesteren. Dit heeft geresulteerd in een aantal indrukwekkende kerkgebouwen, zoals de Santa Croce. Deze Basilica di Santa Croce is te vinden aan het Piazza Santa Croce en wordt beschouwd als één van de belangrijkste kerken van de stad. Dat heeft mede te maken met de prachtige gotische stijl waarin de basiliek is vormgegeven. Ook is het de grootste Franciscaner kerk van onze planeet.
Op deze pagina gaan we nog wat dieper in de kerk zelf, maar ook op het aangrenzende plein Piazza Santa Croce dat een belangrijke positie heeft in het centrum van Florence. Dit plein ligt namelijk centraal in de stad en is bovendien al sinds de zestiende eeuw de plek waar jaarlijks Calcio Storico wordt gespeeld; een fenomeen dat bekend staat onder de naam Florentijns voetbal. Ook deze bijzondere sport brengen we graag onder de aandacht.
De basiliek van Santa Croce kwam er ter vervanging van een oudere franciscaner kerk. Het was de architect Arnolfo di Lapo die het kerkgebouw ontwierp, waarna er in het jaar 1294 werd aangevangen met de bouw. Uiteindelijk werd constructie van de basiliek 91 jaar later in het jaar 1385 voltooid. Kenmerkend voor deze kerk is het grondplan, namelijk een Egyptisch kruis. Dit Egyptisch kruis is het beste omschrijven als de letter T. Deze vorm verraadt al dat we te maken hebben met drie beuken. Het hoogste punt van de kerk is bijna 114,5 meter. In de loop der jaren is er zo nu en dan nog wat bij gebouwd.
Een bekende toevoeging is de Pazzi-kapel die is gesitueerd in de kloostertuin van de basiliek. Deze kapel is wereldberoemd en wordt beschouwd als één van de meesterwerken uit de renaissance. Door de eeuwen heen hebben verschillende machtige families invloed gehad op het interieur en het exterieur van het kerkgebouw. In 1966 raakte de basiliek ernstig beschadigd door een overstroming van de rivier de Arno. Het gevolg was dat er veel water, modder en olie de kerk binnenstroomde. Het voordeel van een dergelijke ramp is dat het zoveel jaren later resulteert in een mooi overzicht van de restauratie na de rampspoed. Dit overzicht kun je zien in één van de gangen van de kerk. De laatste rampspoed dateert uit oktober 2017 toen een deel van het plafond instortte waarbij jammer genoeg iemand om het leven kwam.
De kerk zelf heeft tal van kunstschatten, zo is er een crucifix van Donatello te bewonderen, een prachtige preekstoel, een indrukwekkend altaar en her en der zie je prachtige fresco’s. Ook zijn er veel graftomben in het kerkgebouw aanwezig, waaronder van een aantal bekende inwoners van de stad.
Santa Croce ligt aan één van de belangrijkste pleinen van Florence. Het plein Piazza Santa Croce draagt dezelfde naam als die van de basiliek. Jaarlijks gebeuren er op plein een aantal evenementen en bijeenkomsten. Bovendien heeft het plein een mooie centrale ligging in de stad Florence. Vele van de bekendste bezienswaardigheden zijn vanaf dit plein niet ver weg. Aan het plein zelf ligt naast de Santa Groce ook nog de Palazzo Santa Croce.
Het paleis wordt gekenmerkt door zijn renaissancestijl en tegenwoordig biedt het onderdak aan het regionale bestuur van de stad. Het ligt recht tegenover de kerk op de plek waar in de twaalfde eeuw nog stadsmuren waren gesitueerd.
Wat ook opvalt op dit ruime plein is het standbeeld van Dante dat geheel is uitgehouwen het marmer en is gemaakt door Enrico Pazzi. Sinds de zestiende eeuw wordt er op dit plein ook het jaarlijkse Calcio Fiorentino georganiseerd. Een soort oervorm van een mengsel van worstelen, rugby en voetbal waar we graag nog wat dieper op ingaan.
Waar wij vaak denken dat voetbal een nog niet zo heel oude sport is ergens uit het einde van de 19e eeuw, wordt in dit deel van Italië beweerd dat zij het hebben uitgevonden.
Er kan in ieder geval gesproken worden van een balsport wanneer we het hebben over Florentijns voetbal. Al sinds de 16e eeuw wordt jaarlijks op plein van Santa Croce een merkwaardig sportevenement georganiseerd.
Verschillende wijken van de stad nemen het dan tegen elkaar op in deze oervorm van voetbal.
De teams moeten proberen een soort van touch down te scoren. Hierbij gaat het er best wel ruw aan toe in deze fysieke sport. Als je hier als leek naar kijkt zie je vooral half ontblootte mannen met gespierde lichamen tegen elkaar worstelen en dan zie je ineens een bal die er ook blijkt te zijn. Deze bal wordt van de ene naar de andere persoon gegooid of met de voet geschoten.
De ondergrond van dit spektakel is een zandvloer zodat eventuele valpartijen minder desastreuze gevolgen hebben. Rondom het speelveld staan tribunes opgesteld die tot de nok toe gevuld zijn met publiek. In totaal zijn er vier wijken die het tegen elkaar opnemen en allen hebben zij hun eigen zijde aan het veld.
Een wedstrijd duurt 50 minuten en elk team heeft 27 spelers die tegelijkertijd in het veld staan. Een team bestaat uit vier keepers, drie verdedigers, vijf middenvelders en vijftien aanvallers. Je kan aan deze ingrediënten zien dat het af en toe best wel chaotisch zal overkomen, maar het is een happening die je zeker moet meemaken wanneer je in Florence bent in de periode dat deze wedstrijden worden gespeeld