FLORENCE TIP 8: SAN LORENZO

De bekende stadswijk San Lorenzo ligt in het centrum van Florence. Dit gebied ligt niet ver van de Duomo. De wijk is gesitueerd rond de kerk van San Lorenzo en kan beschouwd worden als het bruisende centrum van de stad. Binnen de grenzen van deze wijk liggen tal van bezienswaardigheden. Je kunt hier genieten van kunst, maar ook verschillende kraampjes van de markt bekijken. Laat je verrassen door deze veelzijdige stadswijk en wandel er eens doelloos door de straten. Je wordt vanzelf aangetrokken naar tal van interessante objecten, winkeltjes en andere opvallende zaken. Een aantal van de leukste plekken van San Lorenzo laten we op deze pagina aan bod komen. Zo zijn er een aantal leuke bezienswaardigheden, een prachtige markt en tal van interessante huizen die de moeite van het bezoeken waard zijn. Deze wijk is een uitstekende locatie om een aantal dagen in te verblijven en zo te genieten van San Lorenzo en Florence.

Basilica San Lorenzo

De naamgever van de wijk is Basilica San Lorenzo. De Sint-Laurensbasiliek is een kerk die onlosmakelijk verbonden is met de machtige familie de Medici. Ze deed altijd dienst als parochiekerk voor deze familie. De kerk is te vinden aan het piazza San Lorenzo, niet ver van het Palazzo Medici-Riccardi.

De plek waar de huidige basiliek staat was eerder al de locatie van een kerkgebouw. Al in het jaar 380 was hier een kerk gebouwd, maar de huidige basiliek stamt uit het jaar 1446. Voor de bouw ervan moest een hele stadswijk worden afgebroken. Het afbreken van de wijk begon in 1418 en met de bouw van de basiliek werd begonnen in 1420. De periode tussen de aanvang en de voltooiing van de bouw van de basiliek duurde lang. Dit is ook het moment waarop de familie de Medici een rol ging spelen bij de totstandkoming van deze kerk. De familie nam de rol als geldschieter over en zo werd het de familiekerk. Officieel is de basiliek nog steeds niet af. In 1516 was het paus Leo X die aan Michelangelo opdracht had om de gevel af te maken. Michelangelo heeft tal van ontwerpen gemaakt voor een gevel, maar toch is deze nooit voltooid.

Toch mag het uiteindelijke resultaat van deze basiliek er zijn. De buitenzijde van het kerkgebouw is al erg indrukwekkend, maar vooral in de binnenzijde kijk je je ogen uit. Zeker wanneer je van achter in de kerk de indrukwekkende zuilen ziet die je blik brengen naar het hoogaltaar, vallen je tal van verfijnde details al vanaf het plafond tot aan de vloer.
De basiliek is een van de mooiste kerkgebouwen van Florence en zeker de moeite waard om ook van binnen te bewonderen.

Basilica San Lorenzo

Biblioteca Medicea Laurenziana

De Biblioteca Medicea Laurenziana is een openbare bibliotheek in Florence, gelegen in de wijk San Lorenzo. De bibliotheek en de leeszaal zijn beroemd om hun manuscripten. Zoals wel meerdere bouwwerken, is ook deze bibliotheek er gekomen onder de heerschappij van de familie de Medici. Sinds 1560 heeft de bibliotheek onderdak gevonden in het klooster van San Lorenzo. Het klooster was de voormalige huiskerk van de familie de Medici tot dat de basiliek van San Lorenzo werd gerealiseerd. De naam van de bibliotheek verwijst naar Lorenzo I de’ Medici. Hij breidde de bibliotheek van zijn grootvader Cosimo de ‘Medici aanzienlijk uit.

Een aantal manuscripten die deel uitmaken van de verzameling zijn uniek in de wereld. Zo stamt de codex Amiatanus uit de achtste eeuw. Daarmee is het één van de 800 manuscripten die door de een humanist verzameld. Zijn bedoeling was om de manuscripten beschikbaar te stellen aan de geleerden van het klooster, maar wegens grote schulden vlak voor zijn dood nam Cosimo het beheer ervan over, waarbij er zo’n 200 manuscripten verdwenen in zijn privécollectie. Later kwamen onder kleinzoon Lorenzo de Magnificent de manuscripten weer onder één dak.

Tegenwoordig heeft de bibliotheek een verzameling van zo’n 150.000 documenten. Zeer bijzondere zijn het de Incunabelen die dateren uit de vijftiende eeuw. De prenten uit de zestiende eeuw worden ook beschouwd als zeer uniek; evenals de 11.000 manuscripten en zo’n 2500 geschriften op papyrus. De vele boeken van de verzameling kunnen, als ze gelezen mogen worden, worden gelezen in de prachtige leeszaal in één van de houten bankjes. De kans dat je hier naartoe gaat om boeken te lezen is echter niet zo groot. Je zult vooral komen kijken naar de omvang van de indrukwekkende collectie en het prachtige leeszaal en andere elementen van de bibliotheek.

Biblioteca Medicea Laurenziana

Cappelle Medicee

Deze kapel maakt van oorsprong onderdeel uit van de basiliek van San Lorenzo. Tegenwoordig biedt de Cappelle Medicee onderdak aan een museum. Het museum manifesteert zich in twee ruimtes; de Cappella dei Principi en de Sagrestia Nuova. Deze kapel kan beschouwd worden als de plek waar vele leden van de familie de Medici de laatste rustplaats hebben gevonden of zouden vinden. Zeker de nieuwe sacristie, de Sagrestia Nuova is zeer bekend. Michelangelo heeft hier een aantal graftombes vervaardigd. Vooral de grafmonumenten van Lorenzo II de’ Medici, van de hertog van Urbino en die van de hertog van Nemours zijn erg indrukwekkend.

In de kapel liggen leden van de familie de Medici beginnende bij Cosimo I en zo doorlopend tot aan Cosimo III. Naast de vele leden van de invloedrijke familie de Medici, liggen er ook een aantal andere graftombes van personen met aanzien. Onder meer de crypte van Ferdinand III van Toscane is hier nog altijd te bewonderen.

De graftombes in Cappella dei Principi zijn altijd leeg gebleven. Dit komt omdat de zaal nooit is afgewerkt en het ook nooit de bedoeling was dat daar mensen werden bijgezet. Deze kapel was bedoeld als praalgraf. Let ook zeker op de koepel in de prinselijke kapel. Deze is vanaf de binnenzijde gezien van ongekende schoonheid door onder meer de prachtige beschilderingen.

TIP: boek een tour

Via onze partner GetYourGuide zijn verschillende tours te boeken waarbij de buurt San Lorenzo bezocht worden:

Mercato Centrale di San Lorenzo

Wat is een wijk als er geen plek is waar de mensen terecht kunnen om bijvoorbeeld een voedingswaren te kopen? Een wijk is pas af als er ook zo’n plek is. In de wijk San Lorenzo kunnen de mensen terecht in de Mercato Centrale di San Lorenzo. Deze centrale overdekte markt is misschien niet de bekendste plek van de stadswijk, maar mag wat ons betreft zeker niet worden overgeslagen. De markthal stamt uit het jaar 1874 en voor die tijd werd er al gebruik gemaakt van bijzondere materialen, zoals gietijzer, glas en metaal. Het gebruik van materialen als glas zorgt ervoor dat er veel daglicht in de overdekte markt binnenkomt. Je zou zelfs het gevoel kunnen hebben dat de markt niet overdekt is door het vele directe zonlicht.

Nog altijd is de markt een belangrijke plek waar veel inwoners van de wijk komen om het eten te halen. Naast dat je er eten kunt halen, kun je er ook van proeven in de vele eetgelegenheden die je er te vinden zijn op de zogeheten ‘foodcourt’.

Als je de markt wil bezoeken kan dit van maandag tot en met zaterdag. Dan is de markt geopend van 7:00 uur ‘s ochtends tot 14:00 uur ‘s middags. Het foodcourt is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 00:00 uur. Naast dat het een leuke plek is om lekkere dingen te proeven uit de regio Florence, is het ook een uitstekende plek om lokale bewoners te ontmoeten.

Mercato Centrale di San Lorenzo

Palazzo Medici Riccardi

Het Palazzo Medici Riccardi was het paleis waar vele leden van de familie de Medici resideerden wanneer zij in Florence waren. Het huis ligt niet ver van de basiliek van San Lorenzo aan de Via Cavour. Het huis wordt beschouwd als één van de eerste woningen gebouwd in de stijl van de vroege renaissance.

Aan de buitenzijde komt het huis pompeus over waardoor het al indrukwekkend aanvoelt. De binnenzijde van het paleis laat zien hoe rijk de familie de Medici was in zijn invloedrijke periode. Voor de bouw van het paleis werd opdracht gegeven in 1444 aan de architect Michelozzo di Bartolomeo Michelozzi. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een prachtig paleis waar de leden van de familie goed konden vertoeven.

Dagelijks kan het paleis bezocht worden, zodat bezoekers zich kunnen vergapen aan alle luxe waarin de familie de Medici zich onderdompelde. Eén van de hoogtepunten van de binnenzijde van het paleis is het Magi Kapel. Dit komt vooral door de vele fresco’s die in deze kapel zijn aangebracht. Daarnaast zijn er ook nog tal van andere interessante ruimtes te vinden op het terrein van het paleis. Zo is de binnentuin prachtig door de vele bogen die het terrein van de binnentuin omgrenzen. Ook de ommuurde tuin ziet er erg mooi uit en bovendien staan er een aantal citrusbomen, in zoals we nu zouden noemen, Toscaans rode potten.

Binnen het huis zijn ook tal van prachtige kunstwerken te bewonderen. Zo zijn er een aantal schilderijen van topkunstenaars uit de renaissancetijd, evenals sculpturen. Eén van de meest rijkelijk ingerichte vertrekken is ongetwijfeld de Galleria di Luca Giordano die wordt gekenmerkt door een prachtige plafondschildering en is gedecoreerd met veel bladgoud.
Je kunt hier makkelijk een paar uur ronddwalen en je ogen uitkijken en je vergapen aan de vele luxe die hier aan je wordt tentoongesteld.

Meer over San Lorenzo

Cappelle Medicee
Mercato San Lorenzo
Palazzo Medici-Riccardi