Florence top 10 / Galleria dell'Accademia

 homelinks cookiebeleidcontact 

Duomo

Palazzo Pitti

Santa Croce

Palazzo Vecchio

Uffizi

Galleria Accademia

Ponte Vecchio

San Lorenzo

bezienswaardigheden

musea

 
TIP: koop je entreetickets vooraf
 
TIP: FirenzeCard
 
TIP: fietstochten in Florence

FLORENCE TIP 6: GALLERIA DELL'ACCADEMIA

Deze academie werd opgericht in het jaar 1561, waarmee het één van de oudste nog bestaande kunstacademies ter wereld is. De academie werd opgericht door drie prominente kunstenaars uit de periode van de late renaissance. Dit waren Giorgio Vasari, Agnolo Bronzino en Bartolomeo Ammanati, die zich hebben hardgemaakt om de kunstacademie op te richten. Later werd de rol van de Galleria dell'Accademia nog belangrijker nadat Leopold II, groothertog van Toscane opdracht gaf om alle schilderacademies in de stad onder één dak te plaatsen. Zo ontstond Accademia di Belle Arti di Firenze. Naast dat kunstenaars in spe hier het vak konden leren, moest er ook een galerij komen met schilderijen van oude meesters. Dit zodat jonge kunstenaars hiervan konden leren.

Al lange tijd is academie ook open als museum voor publiek. Zo kunnen bezoekers kijken naar een aantal van de beste werken ter wereld. Zo herbergt het museum een aantal bekende werken van Michelangelo. Naast de David kun je bijvoorbeeld de beelden van de vier slaven bewonderen.

Het museum heeft een grote collectie schilderijen uit de periode van de renaissance. Een aantal bekende namen waarvan schilderijen hangen in het Galleria dell'Accademia zijn Paolo Uccello, Andrea del Sarto en Sandro Botticelli.

De David
Het bekendst is Galleria dell'Accademia vooral omdat hier één van de meest toonaangevende beeldhouwwerken ter wereld te bewonderen is; namelijk de David van Michelangelo. Dit beeldhouwwerk, dat is gehouwen uit een blok marmer wordt beschouwd als één van de belangrijkste sculpturen uit de kunstgeschiedenis. Michelangelo had er drie jaar voor nodig, van 1501 tot 1504, om het beeld te vervaardigen. Het beeld heeft zijn eigen plek in de Galleria dell'Accademia, genaamd de tribune. Deze ruimte heeft veel licht van buiten en is prachtig ingericht en doet het beeld zeer veel eer aan. Het was de bedoeling dat het beeld al in 1873 hier zijn plekje kreeg onder de verlichte koepel tussen de blauwe gewelven in. Echter was deze speciale plek nog niet voltooid in 1873 en bleef het beeld nog tot 1882 in zijn transportkist. Daarvoor stond de David op het plein Piazza della Signoria. Tegenwoordig staat hier sinds 1910 aan replica van het beroemde beeldhouwwerk.

Reserveren is eigenlijk een must

Om David in het echt te aanschouwen is vooraf reserveren vrijwel een must. Wie geen kaarten gekocht heeft met tijdslot die kan aansluiten in de rij buiten waar je vaak vele uren moet wachten voordat je naar binnen kunt.

Meer over het Galleria dell'Accademia
Galleria dell'Accademia

 

Florence bezienswaardigheden top 10 Florence voor beginners Florence in één dag Florence informatie 5x zien & doen in Florence